Szakmai oldalak, szoptatás támogatás

Szoptatós füzet - A Szoptatásért Magyar Egyesület kiadványa

Szoptatásért Magyar Egyesület

LLL Szoptatós csoportok Magyarországon

La Leche Liga Magyarországon

Laktációs szaktanácsadók MagyarországonAz anyatej dicsérete

A csodálatos anyatej

Ami étel és ital, a legtökéletesebb táplálék, amit az Úristen alkotott az ember számára.

Mindig kéznél van, nem kell se hűteni, se melegíteni.
A baba igényeihez alkalmazkodik, ásványi anyag és vitamin összetételét nem lehet mással pótolni.
Ha kell akár a fertőzésekkel szemben is megvéd.

Ha baba vagy: ha szomjas vagy ital, ha éhes vagy étel. Arról nem is beszélve, hogy milyen közel hoz Anyához.

Miért gondoljuk, hogy az elmúlt ötven év kutatásai tökéletesebb alkotást hoztak létre, mint az (Anya)Természet több millió év alatt?

Ha az állatvilágot nézzük, megkérdőjelezi-e valaki, hogy minden újszülött emlős a neki legmegfelelőbb anyatejet kapja a mamájától mindaddig, amíg a picinek szüksége és/vagy igénye van erre? Eszébe jutna valakinek mesterséges egértejet vagy oroszlántejet előállítani, mert abban például több a vas, vagy tudományosan megalapozottabb arányban találhatók benne bizonyos tápanyagok? Nem tűnik abszurdnak a gondolat?

Akármilyen fejlett legyen is a biotechnológia, mesterséges méhet, placentát és vért – ami a méhen belül táplálja a magzatot – valamint mellet és anyatejet – ami a születés után biztosítja a fejlődéshez szükséges tápanyagokat – nem tudnak előállítani. Talán sosem gondoltunk még úgy az anyamellre, mint olyan szervre, amely a placenta szerepét viszi tovább, pedig sok közös vonást fedezhetünk fel bennük. Az anyatej – hasonlóan a placentán átszűrődő vérhez – nemcsak tápanyagokat tartalmaz, hanem különböző enzimeket, immunanyagokat és hormonokat is, amelyek megkönnyítik a táplálék felszívódását, ellenállóbbá tesznek a kórokozókkal szemben és segítik a baba szerveinek fejlődését. Mindezt mindig olyan összetételben, amilyenben arra a gyermeknek éppen szüksége van, hiszen az anyatej élő és éltető, örökkön változó, alakuló táplálék.

• Változik egy szoptatáson belül, hiszen az elején egy hígabb, édesebb, inkább szomjat oltó tej jön a mellből és csak utána érkezik a sűrűje, ami a zsírosabb, táplálóbb.

• Ugyanígy egy nap alatt is: reggel a legsoványabb, este a legzsírdúsabb a tej.

• Összetétele a csecsemő igényei szerint alakul. A szüléskor – sőt néha már a várandósság alatt – megjelenő előtej, a kolosztrum, olyan koncentrációban tartalmazza a legfontosabb immun- és tápanyagokat, hogy már néhány csepp is elég belőle a babának. Ezeken túl enyhe hashajtó hatása is van, ami segíti a mekonium (magzatszurok, vagyis még az anyaméhben a belekben összegyűlt salakanyag) ürülését. Külön csoda, hogy a koraszülött csecsemőt világrahozó édesanya teje több immunanyagot, illetve a növekedéshez szükséges fehérjét és ásványi anyagot tartalmaz, mint az időre szült anyáké. Idővel, ahogy fejlődik, növekszik a baba – főleg, ha már mást is eszik – a tej elsődleges tápláló funkciója fokozatosan háttérbe szorul és inkább az immunizáló szerepe válik fontossá.

• Az éppen adott „vészhelyzethez" is igazodik az összetétel. Szinte hihetetlen, hogy amikor egy csecsemő valamilyen kórokozóval kerül érintkezésbe, akkor a szoptatás alatt „átküldi" azt az anyába, hogy az anya szervezete elkezdhessen antitesteket termelni és a következő etetésnél már megjelenjenek a tejben a szükséges ellenanyagok.

• A tápszerek ízbeli egyhangúságával szemben az anyatej íze mindig más és más, attól függően, hogy az anya mit evett éppen. Kísérletek bizonyították, hogy a csecsemők szeretik ezt a változatosságot (pl. többet és többször szopiztak miután a mama fokhagyma kapszulát nyelt le) és ennek fontos szerepe lehet az ízlelés fejlődésében is, hiszen kicsit már „felkészít" azokra az ízekre, amik várnak rá, ha egyszer elkezd szilárd táplálékot enni.

Biztosan lehetne még sorolni az anyatej káprázatos tulajdonságait és értékeit, de talán ennyi tény is elegendő ahhoz, hogy tudatosítsuk magunkban – és másokban –, hogy semmi sem pótolhatja a női testnek ezt a csodálatos ajándékát.

Forrás: http://www.szuleteshete.hu/cikk.php?id=95&cid=49014Az anyatej összetevői elpusztítják a rákos sejteket

Egy, az anyatejből származó anyagról igazolták svéd kutatók, hogy elpusztítja a hólyagrákos sejteket. A HAMLET betűszóval jelzett rákellenes vegyület az anyatejben található alfa-laktalbumin és egy zsírsav, az olajsav kölcsönhatásakor jön létre, általában a babák gyomrában lévő savas közegben.

A vegyület a rákos sejtek programozott halálához vezet, miközben az egészséges sejtekre nincs hatása – közölte a PLoSOne elnevezésű nyílt hozzáférésű tudományos portál.

A HAMLET (human alpha-lactalbumin made lethal to tumor cells) vegyületet évekkel ezelőtt, véletlenül fedezték fel, amikor az anyatej antibakteriális hatását vizsgálták kutatók, és az egyik tesztben megállapították, hogy elpusztítja a rákos sejteket. Azóta a vegyülettel 40 különböző típusú rákos sejtet sikerült megölni laboratóriumi körülmények között.Húsvéti sonka, kalács, kiskupica- avagy koccinthatok a locsolókkal?

Lassan kibontakozik a tavasz, hosszabbak a nappalok, ragyogó napsütés ölel körül mindent, és közeledik az új élet ünnepe, a Húsvét, illetve az azt megelőző időszak, a Nagyböjt. Lássuk, mit ehet a böjti, majd a húsvéti időszak alatt egy várandós vagy egy szoptatós édesanya.

Böjti előírások

A Húsvétot megelőzi a lelki felkészülés ideje, a Nagyböjt. Sok kultúrában a várandós és szoptató anyákat kiemelték a böjti fegyelemből. Ez a kivétel létezik keresztény vallási előírásainkban is, csak sajnos kevéssé kerül szóba.

Még mielőtt ebbe belemélyednénk, szeretném kiásni a feledés homálya alól a böjti megtartóztatás eredetét. Ez nem egy öncélú lemondás, nem egy tisztítókúra, nem csak rólam szól és nem csak arról, hogy én erősödöm az önfegyelem által. Az eredeti elgondolás szerint, amiről lemondok, azt a rászorulókra fordítom. Ez az időszak arról is szólt, hogy a szegények, rászorulók, betegek ellátására, testi és lelki szükségleteikre több figyelmet fordítottak, több időt szenteltek jótékonyságra.

A szigorú böjt (napi 3x húsmentes étkezés) betartása NEM vonatkozik sem a várandósokra, sem a szoptatókra. Számukra nem előírás Hamvazószerdán és Nagypénteken (ápr. 2.) a csak 3-szori étkezés. Ki-ki saját belátása szerint betarthatja a meggyőződésének megfelelő vallási előírásokat, de ebben az időszakban a kisbaba, az új élet és az őt szerető, tápláló édesanya előrébb való.Mit ehet a mama?

A húsvéti menü

A Húsvét ünneplése általában a hagyományos ételek fogyasztásával, sonkával, tojással, friss zöldségekkel és káposztával teletűzdelt. Mit ehet ebből egy várandós vagy szoptató édesanya? Tulajdonképpen bármit, ami kedvére való.

Él a közhiedelemben egy tévhit, hogy puffasztó ételek nem kerülhetnek a szoptató anya asztalára, mert gondot okoznak a kisbabánál. Ezek az ételek attól okoznak puffadást és gázokat a felnőtt szervezetében, hogy a belekben a rostok emésztése során gázok szabadulnak fel. Ezek azonban nem mennek át az anyatejbe és nem okoznak semmi problémát a kisbaba beleiben. Ugyanígy a savas ételek, italok sem savanyítják meg a tejet.

Az erős illatú ételek (pl. fokhagyma, fűszerek, banán, menta, alkohol, brokkoli, stb.) íze átjut az anyatejbe, és néhány kisbaba tiltakozhat ellene. Ilyenkor ezeket az ételeket érdemes csökkenteni vagy elkerülni. Jó azt is tudni, hogy közvetlenül fogyasztásuk után kb. 1 órára van szükség, hogy az anyatejben megjelenjen és kb. 2 óra múlva már elkezdenek kiürülni. Ebből látszik, hogy az anyatej és a magzatvíz(!) is milyen hihetetlen ízkavalkáddal örvendezteti meg a kisbabát, így ő már fogantatásától kezdve folyamatosan ismerkedik az édesanya ízvilágával, a családi asztallal. Ha majd elkezd szilárd ételeket fogyasztani, nem lesz számára szokatlan és boldogan fog részt venni a közös családi étkezéseken.

Karfiol vagy brokkoli?

Hadd meséljem el kedvenc felfedezésemet: Magyarországon a néphagyomány szerint szoptatós anyának a K-betűs ételektől javasolt tartózkodni, így a karfiol helyett a brokkoli ajánlott. Német nyelvterületen pedig a brokkolitól óvják az anyákat. Nem érdekes?

Nézzük csak mit tud az egyik és mit a másik!

A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. Közeli rokona a karfiol és a fejes káposzta. A brokkoli sok vitamint tartalmaz, leginkább béta-karotint (pro-A), folsavat (B9) és aszkorbinsavat (C), de jelentős a tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), kalcium, és vastartalma is. Fontos szerepe van a rákmegelőző étrendben.

A karfiol (Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. Magas C-vitamin tartalmát (60 mg/100 g) mélyhűtött állapotában is megőrzi. Ásványi sókban is gazdag. (Forrás: www.wikipedia.hu).

Tehát látjuk, hogy mindkettő ugyanannak a növénynek egy nemesített változata. Több zöldséget, gyümölcsöt most nem fogok boncolgatni.Alkohol és koffein szoptatás alatt?

Ami még lényeges lehet ünnepek környékén, az az alkohol és a koffein

Az anyatej alkoholszintje a vér alkoholszintjének felel meg. Az alkohol kb. 30-90 perc múlva éri el a csúcskoncentrációját és kb. 4-5 óra kell a kiürüléséhez. Tehát, ha koccintok és hamar szoptatok, akkor a baba nagy eséllyel nem kap alkoholos tejet. Érdemes lehet a kisbaba hosszabb alvási idejének kezdetét választani a koccintásra, így ő végigalussza a kritikus időt.

Az anyatej alkoholszintjének megállapításánál lényeges befolyásoló tényező az alkohol fajtája (bor, pezsgő, sör, tömény, stb), a kismama saját testsúlya és az eltelt idő. A neten fellelhető különböző alkohol kalkulátorok biztos segítséget nyújtanak az idők kiszámításához.

Várandósoknak nem tudok ilyen kiskapukat mutatni.

A koffein nem csak a kávéban van jelen, hanem sok egyéb élelmiszerben, a teában, kólában, csokoládéban, kakaóban is megbújik. A koffein olyan élénkítőszer, ami bekerül az anyatejbe. A legkönnyebb módja annak, hogy kipróbáljuk, vajon a koffein hatással van-e a babára az, ha az anya néhány napra szünetelteti (legjobb, ha teljesen kiiktatja) a koffeinfogyasztást, és megfigyeli, történik-e nyilvánvaló változás a baba alvásában, nyugtalanságával. Ha a koffein bizonyul a “vétkesnek”, akkor sem szükséges a teljes kerülése. Kísérletképpen meg lehet próbálni, hogy délután 3-4 után már nincs kávé, tea – hátha ez is elég az éjszakai nyugodt alváshoz. A reggeli feketét is jó hígítva inni, akár tejjel, akár vízzel kicsit oldani a töménységét.

A koffein alattomosan ott van a csokoládéban is, ami nem túl jó hír a csokinyulak, csokitojások és csokis sütik dömpingje idején. Érdemes estefelé, késő délután ugyanúgy csökkenteni a mennyiséget, mint a kávéét, ha felmerül a gyanú, hogy a csoki, kakaó lehet a ludas. Ha mégsem, nem kell korlátozni a fogyasztását.

Share/Bookmark